Jelita to jedna z elementarnych części przewodu pokarmowego, niezbędna dla zapewnienia prawidłowego procesu trawienia. U człowieka jelita dzielą się na jelito grube i jelito cienkie. Jelito cienkie dzieli się na dwunastnicę, jelito czcze, oraz jelito kręte. Jelito grube z kolei dzieli się na kątnicę, wstępnicę, poprzecznicę, zstępicę, esicę, oraz odbytnicę, zakończoną odbytem. Jelito człowieka (oraz innych kręgowców) jest najdłuższym elementem przewodu pokarmowego.
Leczeniem chorób związanych z jelitami zajmuje się gastrolog (bardziej fachowa nazwa to gastroenterolog). Konsultantem krajowym w tej dziedzinie jest prof. dr hab. Jarosław Reguła, zaś w przypadku gastroenterologii dziecięcej – prof. dr hab. Mieczysława Czerwionka – Szaflarska.
Choroby jelit są w nowoczesnym społeczeństwie coraz powszechniejsze, na co wpływa przede wszystkim mała ilość snu, siedzący tryb życia, długotrwały stres oraz źle zbilansowana dieta. Choroby jelit mogą swoich źródeł upatrywać także w zażywaniu niektórych leków. Regularne badania profilaktyczne stanowią podstawę dla zachowania zdrowia.
Istnieje kilka alarmujących czynników, które powinny nakłonić nas do pilnej konsultacji z gastrologiem. Objawy chorych jelit to przede wszystkim krew w stolcu, częste zaparcia i biegunki, nieregularne wypróżnienia, bóle brzucha i wzdęcia, uczucie pełności w brzuchu i zaburzenia łaknienia, ale także ogólne osłabienie organizmu i znaczna, nagła utrata masy ciała.
Skuteczna profilaktyka jest podstawą pozostawania w zdrowiu w większości przypadków. Dbanie o zdrowe jelita powinno odznaczać się holistycznym podejściem. Aktywność fizyczna i dobrze zbilansowana dieta to absolutna podstawa. To jednak nie wszystko. Warto postarać się o wyeliminowanie z naszego życia stres i używki, takie jak papierosy czy alkohol. Warto także zadbać o prawidłową higienę snu.
Co jeść by zadbać o zdrowe jelita? Przede wszystkim należy pić dużo wody i spożywać dużo błonnika (kasze, otręby owsiane, pieczywo żytnie i razowe, ryż, czy płatki owsiane). Zdrowe jelita zapewnią nam także probiotyki, obecne w takich produktach jak kefir, kwaśne mleko, maślanka czy jogurt, oraz produkty kiszone.
Pokaż więcej
Szukasz napoju, który przyspieszy trawienie, wyciszy nerwy i sprawi, że obudzisz się z z płaskim brzuchem? Dobrze się składa. Takie właściwości ma uwielbiany w Polsce kefir. Pij go wieczorem, a szybko zauważysz efekty w postaci płaskiego brzucha, lepszej odporności i samopoczucia.Kefir zawiera wiele probiotykówPobudza pracę jelit i zapobiega wzdęciomKefir wpływa pozytywnie również na mózg
Poranna kawa to dla wielu osób nie tylko niezbędny zastrzyk pobudzenia, ale też niezbędny rytuał. Filiżanka aromatycznego napoju rozgrzewa, dodaje energii i chęci do działania. Niestety dla niektórych wiąże się z dość kłopotliwym skutkiem ubocznym – natychmiastową potrzebą skorzystania z WC.Głównym składnikiem odpowiedzialnym za przeczyszczający efekt kawy jest kofeina Za pobudzenie pracy jelit odpowiadają też inne związki zawarte w kawie, w tym kwas chlorogenowy Zanim całkiem zrezygnujesz z picia kawy, możesz wypróbować sposoby zalecane przez lekarza
Zaburzenia pracy jelit, w tym zaparcia, to problem, który dotyka coraz więcej osób. Siedzący tryb życia, dieta uboga w błonnik oraz przewlekły stres to czynniki, które sprzyjają odkładaniu się resztek pokarmowych w przewodzie pokarmowym. Istnieje jednak prosty, naturalny sposób na wspomaganie procesów trawiennych.Siemię lniane w połączeniu z kefirem działa jak naturalny środek oczyszczający jelita Regularne spożywanie tej mieszanki wspomaga perystaltykę i łagodzi zaparcia bez chemicznych środków przeczyszczających To prosta, bezpieczna i skuteczna metoda na wsparcie zdrowia układu pokarmowego
W świecie naturalnych sposobów na zdrowe trawienie i oczyszczanie organizmu siemię lniane od lat króluje jako złoty standard. Ale coraz częściej na jego miejsce wskakuje coś jeszcze skuteczniejszego – niepozorne ziarenko, które zyskuje coraz większą popularność wśród dietetyków i entuzjastów zdrowego stylu życia. Mowa o babce płesznik – roślinie, której nasiona potrafią zdziałać cuda dla naszych jelit. Nasiona babki płesznik idealnie sprawdzą się dla osób cierpiących na dolegliwości żołądkoweBabka płesznik zawiera mnóstwo rozpuszczalnego błonnika, który wspiera perystaltykę jelit i utrzymuje uczucie sytościRegularne stosowanie babki płesznik reguluje wypróżnienia, a także wspomaga obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi
Okres wakacji to raj pod względem owoców i warzyw. Wszystko smakuje zdecydowanie lepiej, a przy okazji może się okazać, że jest też remedium na problemy zdrowotne. Szczególnie jeden owoc zasługuje na naszą uwagę. Do tego możesz go dostać zupełnie za darmo. O czym mowa?Owoce z największą ilością witamin i minerałówProzdrowotne właściwości polskich owocówGdzie możesz je dostać za darmo?
Zdrowe jelita są ważniejsze, niż mogłoby się nam wydawać. W końcu to nie tylko brak różnorodnych problemów żołądkowych, ale też niższe ryzyko zachorowania na poważne choroby – np. raka jelita grubego. Postanowiłam więc zadbać o zdrowie jelit i każdego dnia wypijam szklankę tego napoju. Robię to od tygodnia, a już widzę różnicę.
Dolegliwości jelitowe to częsty problem. Borykają się z nim i ci młodzi, ale i ci starsi. Dietetyczka Joanna Zielewska uważa, że naszym największym problemem są "niegroźne grzeszki". Czego należy się wystrzegać, by uniknąć problemów z jelitami? Odpowiadamy.
Mamy sezon na młode ziemniaki, więc choć nie są tanie, kupujemy je chętnie i często. Warto jednak wiedzieć, że takie młode i pyszne kartofelki wcale nie muszą być zdrowe. Mogą zawierać środki ochrony roślin. Fundacja Pro-Test przeprowadziła na warzywach z dwóch najpopularniejszych polskich dyskontów. Co wyszło z badań?
Choroby związane z niedrożnością jelit to coraz częstsza przypadłość Polaków, nie wspominając już o zaparciach, które potrafią uprzykrzyć życie, a zdarzają się bardzo często. Niezdrowe, przetworzone jedzenie, cukry proste i spore ilości mięsa, mamy głównych winowajców. Taka dieta sprawia, że w jelitach odkładają się resztki jedzenia, które czasem zaczynają gnić. To z kolei prowadzi to nieprzyjemnych konsekwencji. Jak temu zapobiec? Okazuje się, że jedno z naszych rodzimych warzyw działa cuda. Jak wykorzystać je w codziennej diecie?
Smakuje jak słonecznik, jest kremowy, aż rozpływa się w ustach. Z powodzeniem może zastąpić na talerzu – nudne już – ziemniaki, a jeśli chodzi o właściwości zdrowotne – z pewnością je przewyższa! Topinambur dostępny jest w wielu sklepach, czas więc wreszcie go odkryć.Skorzysta na tym nie tylko Twoje podniebienie, ale także zdrowie. Ma mnóstwo błonnika, w tym inuliny, która dba o dobry stan bakterii jelitowych, pomaga także w normalizowaniu glikemii poposiłkowej i profilu lipidowego.
Gdy w brzuchu zbierają się gazy, ból bywa nieznośny. Do tego dochodzi dyskomfort związany z tym, że obwód w talii się powiększa, a ubranie zaczyna nas cisnąć. Przyczyn takiego stanu rzeczy upatrujemy zwykle we wzdymających pokarmach, ewentualnie – w braku ruchu.Jednak przyczyna wzdęć może mieć zupełnie inne podłoże. Jeśli nie ustąpią po modyfikacji diety, warto skonsultować się z lekarzem i wykonać pogłębioną diagnostykę.
Niedzielny obiad z rodziną. Na stole stoją napoje, obiad dochodzi w garnku, w piekarniku coś się piecze, a domownicy już zbierają się wokół stołu. Nikt jeszcze nie podejrzewa, że niektóre z potraw będą miały swoje przykre konsekwencje. Mało kto bowiem wie, że niektórych składników się ze sobą nie łączy. Od lat przecież gościły na polskich stołach.
Jelita to drugi mózg - to stwierdzenie jest jak najbardziej prawdziwe. To właśnie w nich mieszkają dobre i złe bakterie, które odpowiadają za odporność, a dodatkowo - w jelitach wchłaniane są niektóre witaminy i minerały. Ale to nie wszystko, bo problemy z jelitami mogą powodować nawet bóle pleców. Jeśli zastanawiacie się, jak wspomóc jelita w ich pracy, mamy dla was gotową odpowiedź. Ten produkt to balsam dla jelit! Przeciwdziała zaparciom, wspiera pracę dobrych bakterii w jelitach, a do tego smakuje wyśmienicie.
Objawy nowotworów wcale nie muszą być oczywiste, czasem pojawiają się nagle i w zaskakujących miejscach. Ten rodzaj raka daje objawy na polikach. Ciężko to przeoczyć, ale równie łatwo zbagatelizować. Lepiej sprawdź, czy nie czai się w twoim organizmie.
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów, po który wielu z nas sięga codziennie. Zawiera sporo cennych dla zdrowia właściwości, jednak tu wiele zależy od rodzaju herbaty. Powszechnie uważa się, że najzdrowszą jest herbata zielona.A oolong? Jest rzadziej wybierana, a niesłusznie. Pod względem fermentacji znajduje się pomiędzy herbatą czarną a zieloną, a wyróżnia się subtelnym smakiem i godnym zainteresowania wpływem na zdrowie. Działa przeciwzapalnie, pomaga regulować poziom cukru we krwi, dba również o nasze jelita.
Złogi pokarmowe to nagromadzone w jelitach resztki niestrawionego pokarmu, które z czasem mogą twardnieć i tworzyć tzw. kamienie kałowe. Ich obecność zaburza funkcjonowanie układu trawiennego i może powodować wiele nieprzyjemnych objawów. Jak je skutecznie usunąć i zapobiegać ich powstawaniu?Przedłużająca się obecność złogów kałowych w jelitach może prowadzić do rozmaitych problemów zdrowotnych, takich jak przewlekłe zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia, a w skrajnych przypadkach nawet uszkodzenie ścian jelit.
Głód, procesy trawienne czy choroba? Burczenia w brzuchu zazwyczaj nie wiążemy z poważniejszymi problemami zdrowotnymi. Jednym z nich może być nieswoiste zapalenie jelit (IBD), objawiające się burczeniem brzucha, ale tez bólem czy biegunką. Stan zapalny w jelitach, który będziemy bagatelizować, może prowadzić do powikłań zdrowotnych, w tym uszkodzenia ściany jelit.
Tomasz Jakubiak, kucharz i juror programów kulinarnych, publicznie opowiedział o walce, jaką toczy z nowotworem dwunastnicy. To jeden z najrzadszych nowotworów przewodu pokarmowego. Ze względu na niespecyficzne objawy, często pomijany jest w pierwszej diagnozie.
Jeśli masz problemy z zaparciami, bóle brzucha i wzdęcia, bardzo możliwe, że w twojej diecie brakuje pewnych składników odżywczych. Prawdopodobnie odżywiasz się nieuważnie, często jesz posiłki „w locie”, na szybko. I raczej nie zwracasz uwagi na to, czy twoja dieta jest właściwie zbilansowana. Jest taki jeden składnik, który potrafi zdziałać cuda, jeśli chodzi o zaparcia. To błonnik. Nie wiesz, w jakiej formie go spożywać? No to koniecznie wypróbuj ten koktajl. To game changer jeśli chodzi o problemy gastryczne.
Złogi w jelitach wbrew pozorom łatwo rozpoznać - zaleganie mas kałowych przekłada się na funkcjonowanie całego organizmu, który wysyła nam sygnały. Nie wolno ich bagatelizować, bowiem niewłaściwa dieta przekłada się na występowanie bólów głowy, zaburzeń w koncentracji, nadmierną senność, zmęczenie. Bóle brzucha i zaparcia to tylko początek zwiastujący poważniejsze problemy. Na szczęście istnieją domowe sposoby na oczyszczenie jelit ze szkodliwych substancji. O jakich sposobach mowa?
Choroba zapalna jelit to choroba przewlekła. Nie ma możliwości jej całkowitego wyleczenia, jednak istnieją terapie, które pomagają w jej kontrolowaniu. Naukowcy z londyńskiego uniwersytetu całkiem niedawno odkryli nową przyczynę jej pojawiania się. Jak podaje „The Lancet”, naukowcy oszacowali, że w 2017 roku 6,8 milionów ludzi cierpiało z powodu chorób zapalnych jelit. Polska, Słowenia i Chorwacja był państwami z największą chorobowością w Europie Środkowej . Optymistyczną wiadomością jest fakt, że zmniejsza się odsetek umieralności.
Czy wiesz, że zdrowie jelit zależy nie tylko od diety i suplementów, ale także od prostych codziennych nawyków? Tomasz Paprzycki, osteopata i fizjoterapeuta, podpowiada, jak zadbać o jelita i uniknąć najczęstszych błędów, które popełniamy. Dlaczego przerwy między posiłkami, uważne jedzenie i oddech przeponowy są ważne dla naszego zdrowia.Zdaniem eksperta, zanim sięgniesz po probiotyki i suplementy, warto przyjrzeć się swoim codziennym nawykom żywieniowym.
Zmywarka jest jednym z cudów techniki – chyba każdy zgodzi się z tym stwierdzeniem. Oszczędza nasz czas i energię, a nawet wodę. Jak się jednak okazuje – niestety nie nasze zdrowie. Choć tu diabeł tkwi w szczególe, a konkretnie – w płynie do nabłyszczania naczyń.Zdaniem naukowców ta substancja może być dla nas toksyczna, uszkadzać komórki nabłonka jelit, a także powodować stany zapalne. Jakie jest rozwiązanie tego problemu? Wrócić do ręcznego zmywania? Niekoniecznie.
Anna Lewandowska to trenerka personalna i propagatorka zdrowego stylu życia. 35-latka słynie z umięśnionej sylwetki i tytułów w karate. Niestety z jej zdrowiem nie jest ostatnio najlepiej. Gwiazda zmaga się z poważną chorobą – SIBO, która zmienia jej wygląd.
Ta przekąska w PRL-u była spożywana przez ludzi w każdym wieku, zachwycali się wszyscy od najmłodszych po najstarszych. Choć teraz nieco wyszła z łask, warto od czasu do czasu sobie o niej przypomnieć, ponieważ, jak się okazuje, ma bardzo dobry wpływ na jelita.
Ból zlokalizowany w okolicy klatki piersiowej czy kręgosłupa może mieć swoją przyczynę np. w tym, jak się odżywiamy. Choć brzmi to nieprawdopodobnie, jest to jak najbardziej realne. Niewłaściwa dieta może skutkować bólami kręgosłupa.Dlaczego tak się dzieje? Jak się okazuje, tu rządzi całkiem prosty mechanizm. To, jak on działa, wyjaśnia osteopata Tomasz Paprzycki.
Światowy Dzień Mikrobiomu był okazją do rozmowy o najnowszych badaniach oraz ich znaczeniu. Celem tego dnia, który miał miejsce 27 czerwca było wsparcie badaczy z całego świata w informowaniu o tym, jak ważna dla zdrowia człowieka jest mikrobiota.W spotkaniu w warszawskim Skylinerze udział wzięły m.in. Dr n. o zdr. dietetyk kliniczny Hanna Stolińska oraz prof. dr hab n. med Hanna Szajewska. Podczas wydarzenia poruszone zostały kwestie odnośnie wiedzy o mikrobiomie oraz edukowaniu w tym temacie.
Na pewno nie raz słyszałeś, że połączenia niektórych pokarmów mogą mieć fatalne konsekwencje. Mówi się np., żeby nie popijać owoców wodą, szczególnie gazowaną. Trzeba także uważać na mleko i mleczne przetwory, bo kiedy popijemy nimi np. ogórki, możemy w krótkim czasie spodziewać się biegunki.A jak to jest naprawdę? Czy rzeczywiście pewne produkty "nie lubią” siebie nawzajem? Doktor Wojciech Feleszko rozwiewa te wątpliwości.