Jelita to jedna z elementarnych części przewodu pokarmowego, niezbędna dla zapewnienia prawidłowego procesu trawienia. U człowieka jelita dzielą się na jelito grube i jelito cienkie. Jelito cienkie dzieli się na dwunastnicę, jelito czcze, oraz jelito kręte. Jelito grube z kolei dzieli się na kątnicę, wstępnicę, poprzecznicę, zstępicę, esicę, oraz odbytnicę, zakończoną odbytem. Jelito człowieka (oraz innych kręgowców) jest najdłuższym elementem przewodu pokarmowego.
Leczeniem chorób związanych z jelitami zajmuje się gastrolog (bardziej fachowa nazwa to gastroenterolog). Konsultantem krajowym w tej dziedzinie jest prof. dr hab. Jarosław Reguła, zaś w przypadku gastroenterologii dziecięcej – prof. dr hab. Mieczysława Czerwionka – Szaflarska.
Choroby jelit są w nowoczesnym społeczeństwie coraz powszechniejsze, na co wpływa przede wszystkim mała ilość snu, siedzący tryb życia, długotrwały stres oraz źle zbilansowana dieta. Choroby jelit mogą swoich źródeł upatrywać także w zażywaniu niektórych leków. Regularne badania profilaktyczne stanowią podstawę dla zachowania zdrowia.
Istnieje kilka alarmujących czynników, które powinny nakłonić nas do pilnej konsultacji z gastrologiem. Objawy chorych jelit to przede wszystkim krew w stolcu, częste zaparcia i biegunki, nieregularne wypróżnienia, bóle brzucha i wzdęcia, uczucie pełności w brzuchu i zaburzenia łaknienia, ale także ogólne osłabienie organizmu i znaczna, nagła utrata masy ciała.
Skuteczna profilaktyka jest podstawą pozostawania w zdrowiu w większości przypadków. Dbanie o zdrowe jelita powinno odznaczać się holistycznym podejściem. Aktywność fizyczna i dobrze zbilansowana dieta to absolutna podstawa. To jednak nie wszystko. Warto postarać się o wyeliminowanie z naszego życia stres i używki, takie jak papierosy czy alkohol. Warto także zadbać o prawidłową higienę snu.
Co jeść by zadbać o zdrowe jelita? Przede wszystkim należy pić dużo wody i spożywać dużo błonnika (kasze, otręby owsiane, pieczywo żytnie i razowe, ryż, czy płatki owsiane). Zdrowe jelita zapewnią nam także probiotyki, obecne w takich produktach jak kefir, kwaśne mleko, maślanka czy jogurt, oraz produkty kiszone.
Pokaż więcej
Dlaczego niektórzy ludzie nie potrafią przestać jeść, mimo że fizycznie są syci? Dr Tadeusz Oleszczuk, ginekolog położnik i naturopata, w rozmowie z serwisem Pacjenci.pl, rzuca światło na mechanizmy uzależnień pokarmowych, od cukru, przez rolę hormonu sytości do leptyny. Jak podał w rozmowie z serwisem Pacjenci.pl, leptyna powinna informować nas o sytości i motywować do ruchu, ale cukier skutecznie blokuje jej receptory, a fruktoza dodatkowo silnie pobudza ośrodek nagrody, prowadząc do błędnego koła uzależnienia.
Wielu młodych kobiet doświadcza nieregularnych cykli menstruacyjnych, bolesnych miesiączek czy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Częstą reakcją lekarzy, jak podał w rozmowie z serwisem Pacjenci.pl dr Tadeusz Oleszczuk, jest przepisywanie antykoncepcji hormonalnej, aby "uregulować" cykle. Jednakże, jak ostrzega dr Oleszczuk, takie podejście leczy objawy, ale nie naprawia problemu u podstaw, a długotrwałe maskowanie może prowadzić do poważniejszych kłopotów w przyszłości, w tym z płodnością.
Sezon na truskawki powoli dobiega końca, więc to ostatni moment, by skorzystać z ich pełni smaku i wartości odżywczych. Te soczyste owoce to nie tylko raj dla podniebienia, ale i prawdziwa bomba zdrowotna. A jeśli połączysz je z jednym, niepozornym dodatkiem – twoje jelita będą ci wdzięczne. Taki koktajl działa niczym kojący balsam dla układu trawiennego i jest pyszną alternatywą dla sklepowych słodyczy.Truskawki wspierają układ krążenia, wątrobę i nerki, a przy tym są lekkostrawneSiemię lniane to źródło błonnika i kwasów omega-3 – działa łagodząco na przewód pokarmowyPołączenie tych dwóch składników daje koktajl idealny dla zdrowia jelit
Problemy trawienne, wzdęcia, bóle brzucha, a nawet stany zapalne jelit to prawdziwa zmora naszych czasów. Coraz więcej osób cierpi z powodu zespołu jelita drażliwego, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego czy choroby Leśniowskiego-Crohna. Ich leczenie można wesprzeć także naturalnie, o czym warto wiedzieć. Jest taki napar, który został opracowany już ponad 40 lat temu przez naukowców szukających naturalnego sposobu na leczenie schorzeń jelitowych. Lekarz Marek Skoczylas porównuje go do plastra na rany naszych jelit.
Liczne właściwości zdrowotne imbiru sprawiają, że jest to jedna z najzdrowszych przypraw. Już niewielka dawka imbiru potrafi pomóc w trawieniu, zredukować wzdęcia, a nawet pomóc w relaksacji mięśni. Dzięki włączeniu imbiru do diety możesz znacząco pomóc organizmowi w spalaniu tłuszczu i, co więcej, wesprzeć odporność.
Proces odchudzania wcale łatwy nie jest, wymaga motywacji, zbilansowanej diety, liczenia kalorii i ruchu. Niektórzy, idąc na łatwiznę i przyjmując leki na odchudzanie, tylko sobie szkodzą - ich wpływ na zdrowie nie jest obojętny, a po odstawieniu zbędne kilogramy (i jeszcze więcej) szybko wracają. Są jednak preparaty, nazywane zdrowym Ozempikiem lub naturalnym Ozempikiem, które rzeczywiście podkręcają metabolizm i są przy tym turbo zdrowe.
Siemię lniane od wielu lat uważane jest za tzw. super food. Wskazane jest codzienne spożywanie ugotowanej wersji tej rośliny. To jednak nie wszystko bowiem wpływa zbawiennie nie tylko na układ trawienny, ale również na urodę. Wystarczy niewiele, a efekty totalnie cię zaskoczą.
Lato rozgościło się na dobre, jest już bardzo ciepło, więc coraz chętniej sięgamy po coś zimnego do picia. Niestety, często wybieramy kolorowe, gazowane napoje, które – choć kuszące – zawierają mnóstwo cukru i sztucznych dodatków. A przecież istnieje zdrowsza, również musująca alternatywa, która nie tylko orzeźwia, ale i wspiera nasze zdrowie – zwłaszcza jelita. To kombucha – napój, który może zrewolucjonizować twoje letnie nawyki.Kombucha to naturalny napój probiotyczny – wzmacnia jelita i odporność Jest lekko gazowana, więc może zastąpić oranżadę czy colę Ten napój zrobisz nawet samodzielnie w domu – to prostsze, niż myślisz
Wybierasz się w dłuższą drogę i do samochodu zabierasz małą, kolorową puszkę? To jeszcze nie jest najgorzej. Ale jeśli sięgasz po napoje energetyczne częściej, bo ci smakują, bo czujesz, że pobudzają cię do działania, uważaj – możesz sobie zaszkodzić.Energetyki mogą prowadzić nie tylko do bólów głowy, wzrostu ciśnienia krwi i problemów z sercem, ale – jak pokazują badania – także do uszkodzenia jelit i depresji.Energetyki mogą chwilowo dodawać energii, ale niosą ze sobą poważne skutki zdrowotne Regularne picie zwiększa ryzyko depresji, problemów z sercem i układem nerwowym Niektóre objawy mogą pojawić się szybciej, niż się spodziewasz – nawet po jednej puszce dziennie
Szukasz napoju, który przyspieszy trawienie, wyciszy nerwy i sprawi, że obudzisz się z z płaskim brzuchem? Dobrze się składa. Takie właściwości ma uwielbiany w Polsce kefir. Pij go wieczorem, a szybko zauważysz efekty w postaci płaskiego brzucha, lepszej odporności i samopoczucia.Kefir zawiera wiele probiotykówPobudza pracę jelit i zapobiega wzdęciomKefir wpływa pozytywnie również na mózg
Poranna kawa to dla wielu osób nie tylko niezbędny zastrzyk pobudzenia, ale też niezbędny rytuał. Filiżanka aromatycznego napoju rozgrzewa, dodaje energii i chęci do działania. Niestety dla niektórych wiąże się z dość kłopotliwym skutkiem ubocznym – natychmiastową potrzebą skorzystania z WC.Głównym składnikiem odpowiedzialnym za przeczyszczający efekt kawy jest kofeina Za pobudzenie pracy jelit odpowiadają też inne związki zawarte w kawie, w tym kwas chlorogenowy Zanim całkiem zrezygnujesz z picia kawy, możesz wypróbować sposoby zalecane przez lekarza
Zaburzenia pracy jelit, w tym zaparcia, to problem, który dotyka coraz więcej osób. Siedzący tryb życia, dieta uboga w błonnik oraz przewlekły stres to czynniki, które sprzyjają odkładaniu się resztek pokarmowych w przewodzie pokarmowym. Istnieje jednak prosty, naturalny sposób na wspomaganie procesów trawiennych.Siemię lniane w połączeniu z kefirem działa jak naturalny środek oczyszczający jelita Regularne spożywanie tej mieszanki wspomaga perystaltykę i łagodzi zaparcia bez chemicznych środków przeczyszczających To prosta, bezpieczna i skuteczna metoda na wsparcie zdrowia układu pokarmowego
W świecie naturalnych sposobów na zdrowe trawienie i oczyszczanie organizmu siemię lniane od lat króluje jako złoty standard. Ale coraz częściej na jego miejsce wskakuje coś jeszcze skuteczniejszego – niepozorne ziarenko, które zyskuje coraz większą popularność wśród dietetyków i entuzjastów zdrowego stylu życia. Mowa o babce płesznik – roślinie, której nasiona potrafią zdziałać cuda dla naszych jelit. Nasiona babki płesznik idealnie sprawdzą się dla osób cierpiących na dolegliwości żołądkoweBabka płesznik zawiera mnóstwo rozpuszczalnego błonnika, który wspiera perystaltykę jelit i utrzymuje uczucie sytościRegularne stosowanie babki płesznik reguluje wypróżnienia, a także wspomaga obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi
Okres wakacji to raj pod względem owoców i warzyw. Wszystko smakuje zdecydowanie lepiej, a przy okazji może się okazać, że jest też remedium na problemy zdrowotne. Szczególnie jeden owoc zasługuje na naszą uwagę. Do tego możesz go dostać zupełnie za darmo. O czym mowa?Owoce z największą ilością witamin i minerałówProzdrowotne właściwości polskich owocówGdzie możesz je dostać za darmo?
Zdrowe jelita są ważniejsze, niż mogłoby się nam wydawać. W końcu to nie tylko brak różnorodnych problemów żołądkowych, ale też niższe ryzyko zachorowania na poważne choroby – np. raka jelita grubego. Postanowiłam więc zadbać o zdrowie jelit i każdego dnia wypijam szklankę tego napoju. Robię to od tygodnia, a już widzę różnicę.
Dolegliwości jelitowe to częsty problem. Borykają się z nim i ci młodzi, ale i ci starsi. Dietetyczka Joanna Zielewska uważa, że naszym największym problemem są "niegroźne grzeszki". Czego należy się wystrzegać, by uniknąć problemów z jelitami? Odpowiadamy.
Mamy sezon na młode ziemniaki, więc choć nie są tanie, kupujemy je chętnie i często. Warto jednak wiedzieć, że takie młode i pyszne kartofelki wcale nie muszą być zdrowe. Mogą zawierać środki ochrony roślin. Fundacja Pro-Test przeprowadziła na warzywach z dwóch najpopularniejszych polskich dyskontów. Co wyszło z badań?
Choroby związane z niedrożnością jelit to coraz częstsza przypadłość Polaków, nie wspominając już o zaparciach, które potrafią uprzykrzyć życie, a zdarzają się bardzo często. Niezdrowe, przetworzone jedzenie, cukry proste i spore ilości mięsa, mamy głównych winowajców. Taka dieta sprawia, że w jelitach odkładają się resztki jedzenia, które czasem zaczynają gnić. To z kolei prowadzi to nieprzyjemnych konsekwencji. Jak temu zapobiec? Okazuje się, że jedno z naszych rodzimych warzyw działa cuda. Jak wykorzystać je w codziennej diecie?
Smakuje jak słonecznik, jest kremowy, aż rozpływa się w ustach. Z powodzeniem może zastąpić na talerzu – nudne już – ziemniaki, a jeśli chodzi o właściwości zdrowotne – z pewnością je przewyższa! Topinambur dostępny jest w wielu sklepach, czas więc wreszcie go odkryć.Skorzysta na tym nie tylko Twoje podniebienie, ale także zdrowie. Ma mnóstwo błonnika, w tym inuliny, która dba o dobry stan bakterii jelitowych, pomaga także w normalizowaniu glikemii poposiłkowej i profilu lipidowego.
Gdy w brzuchu zbierają się gazy, ból bywa nieznośny. Do tego dochodzi dyskomfort związany z tym, że obwód w talii się powiększa, a ubranie zaczyna nas cisnąć. Przyczyn takiego stanu rzeczy upatrujemy zwykle we wzdymających pokarmach, ewentualnie – w braku ruchu.Jednak przyczyna wzdęć może mieć zupełnie inne podłoże. Jeśli nie ustąpią po modyfikacji diety, warto skonsultować się z lekarzem i wykonać pogłębioną diagnostykę.
Niedzielny obiad z rodziną. Na stole stoją napoje, obiad dochodzi w garnku, w piekarniku coś się piecze, a domownicy już zbierają się wokół stołu. Nikt jeszcze nie podejrzewa, że niektóre z potraw będą miały swoje przykre konsekwencje. Mało kto bowiem wie, że niektórych składników się ze sobą nie łączy. Od lat przecież gościły na polskich stołach.
Jelita to drugi mózg - to stwierdzenie jest jak najbardziej prawdziwe. To właśnie w nich mieszkają dobre i złe bakterie, które odpowiadają za odporność, a dodatkowo - w jelitach wchłaniane są niektóre witaminy i minerały. Ale to nie wszystko, bo problemy z jelitami mogą powodować nawet bóle pleców. Jeśli zastanawiacie się, jak wspomóc jelita w ich pracy, mamy dla was gotową odpowiedź. Ten produkt to balsam dla jelit! Przeciwdziała zaparciom, wspiera pracę dobrych bakterii w jelitach, a do tego smakuje wyśmienicie.
Objawy nowotworów wcale nie muszą być oczywiste, czasem pojawiają się nagle i w zaskakujących miejscach. Ten rodzaj raka daje objawy na polikach. Ciężko to przeoczyć, ale równie łatwo zbagatelizować. Lepiej sprawdź, czy nie czai się w twoim organizmie.
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów, po który wielu z nas sięga codziennie. Zawiera sporo cennych dla zdrowia właściwości, jednak tu wiele zależy od rodzaju herbaty. Powszechnie uważa się, że najzdrowszą jest herbata zielona.A oolong? Jest rzadziej wybierana, a niesłusznie. Pod względem fermentacji znajduje się pomiędzy herbatą czarną a zieloną, a wyróżnia się subtelnym smakiem i godnym zainteresowania wpływem na zdrowie. Działa przeciwzapalnie, pomaga regulować poziom cukru we krwi, dba również o nasze jelita.
Złogi pokarmowe to nagromadzone w jelitach resztki niestrawionego pokarmu, które z czasem mogą twardnieć i tworzyć tzw. kamienie kałowe. Ich obecność zaburza funkcjonowanie układu trawiennego i może powodować wiele nieprzyjemnych objawów. Jak je skutecznie usunąć i zapobiegać ich powstawaniu?Przedłużająca się obecność złogów kałowych w jelitach może prowadzić do rozmaitych problemów zdrowotnych, takich jak przewlekłe zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia, a w skrajnych przypadkach nawet uszkodzenie ścian jelit.
Głód, procesy trawienne czy choroba? Burczenia w brzuchu zazwyczaj nie wiążemy z poważniejszymi problemami zdrowotnymi. Jednym z nich może być nieswoiste zapalenie jelit (IBD), objawiające się burczeniem brzucha, ale tez bólem czy biegunką. Stan zapalny w jelitach, który będziemy bagatelizować, może prowadzić do powikłań zdrowotnych, w tym uszkodzenia ściany jelit.
Tomasz Jakubiak, kucharz i juror programów kulinarnych, publicznie opowiedział o walce, jaką toczy z nowotworem dwunastnicy. To jeden z najrzadszych nowotworów przewodu pokarmowego. Ze względu na niespecyficzne objawy, często pomijany jest w pierwszej diagnozie.
Jeśli masz problemy z zaparciami, bóle brzucha i wzdęcia, bardzo możliwe, że w twojej diecie brakuje pewnych składników odżywczych. Prawdopodobnie odżywiasz się nieuważnie, często jesz posiłki „w locie”, na szybko. I raczej nie zwracasz uwagi na to, czy twoja dieta jest właściwie zbilansowana. Jest taki jeden składnik, który potrafi zdziałać cuda, jeśli chodzi o zaparcia. To błonnik. Nie wiesz, w jakiej formie go spożywać? No to koniecznie wypróbuj ten koktajl. To game changer jeśli chodzi o problemy gastryczne.